Veiligheid winterkamperen punt van aandacht

Staatsbosbeheer constateerde al in 2016 een toename van het aantal winterkampeerders. Inmiddels lijkt er sprake te zijn van een trend. Steeds meer campers overwegen om ook in de winter tent of caravan in stelling te brengen om er een poosje tussen uit te trekken. Ook bewustwording over het juiste materiaal lijkt daarbij te groeien.

Verkoop campingstekkers groeit eind 2017 met 62 procent

De uitrusting is voor de winterkampeerder uiteraard erg belangrijk. Niet alleen willen mensen geen kou lijden, door invloeden van vocht en kou komt er ook een veiligheidsaspect om de hoek kijken. Zo zijn campingstekkers weliswaar IP44 gecertificeerd en daarmee spatwaterdicht, maar wat zegt dat over de robuustheid onder barre omstandigheden zoals vrieskou, sneeuw- en hoosbuien?

Henri Smeets, content specialist bij campingstekker, licht toe waarom het belangrijk is dat je regelmatig je materiaal inspecteert. “In principe heeft IP44 er weinig mee van doen. Die certificering garandeert dat er geen spatwater in je elektrische spullen komt. Maar vriezen en dooien zijn van een heel andere orde. Op dat moment komt ook de robuustheid van het kampeermateriaal in het geding.”

Geen enkele campingstekker is onverwoestbaar

Winterkampeerders zijn ook zomerkampeerders en dat is doorslaggevend. In de zomer zijn kabels en stekkers onderhevig aan hoge temperaturen en UV straling, in de winter moeten ze tegen kou en ook tegen wisselende temperaturen bestand zijn. Smeets: “Campingstekkers zijn robuust, maar uiteraard niet onverwoestbaar. Door langdurige temperatuurverschillen slijt ook dit materiaal onherroepelijk.”

Lees ook:  Gemiddelde occasionprijs stijgt naar 23.288 euro 

Het tijdig vervangen van een oude campingstekker is dan ook zinvol, zeker wanneer deze enkele jaren lang warmte én kou heeft moeten doorstaan. Smeets: “Het materiaal zet uit en krimpt ook weer. En dat soms jaren achter elkaar. Uiteraard komen er dan kleine scheurtjes en brokkelen er zelfs stukjes af. Op het stickertje staat dan misschien nog wel IP44, maar de stekker is gewoon aan vervanging toe.”

De zwakste schakel bepaalt de veiligheid

Er is nog een punt van aandacht. Smeets: “In een ketting van elektrische materialen en apparaten bepaalt uiteindelijk altijd de zwakste schakel of iets veilig genoeg is. Controleer dus niet alleen je campingstekker voor je vertrekt, maar ook kabels en koppelstukken als je in de kou gaat kamperen.”

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke week artikelen zoals deze in je mailbox.
p.s. Je gegevens worden nooit met anderen gedeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in