Als het een tijdje warme weer is geweest dan is het normaal dat we een paar zomerse stormen kunnen verwachten. Het lijkt wel of de stormen, regenbuien en windvlagen wat heviger worden dus moeten we ons steeds beter voorbereiden.
Voor alle kampeerders neem voorzorgsmaatregelen
Zet je schap als het gaat gebeuren, de kranten, Nu.nl en andere nieuwssites schrijven er snel over als het gaat spoken. Ook op Weerplaza waarschuwen ze gelukkig iedereen op tijd als je je moeten voorbereiden op slecht weer.
“Als het tijd is om in actie te komen. ” Bereid jezelf en je mede reisgenoten goed voor om de zomerstorm te overleven op de camping. Deze meeste onder ons zullen het wel weten maar we maken toch nog even een opsomming van handige tips om je op slecht weer voor te bereiden.
- Overleg altijd even met de eigenaar (of receptie) van de camping.
- Houd de weerapp goed in de gaten. (wind,regen en onweer)
- Bij windkracht 7 neem je deze maatregelen, bij windkracht 10 is het allerbeste alles af te breken en in je auto of hotel te gaan slapen.
- Bij Onweer ben je in de tent en polyester caravans, vouwwagen en campers niet veilig, schuil desnoods in sanitairgebouw of kantine, je auto is veilig en zet je tent niet bij een boom.
Tips voor je tent
Bij een tent is het belangrijk dat het tentzeil strak staat en dat deze niet gaat klapperen. De kans is namelijk aanwezig dat deze gaat scheuren. Je kan voor een goede stevigheid stormbanden en stormharingen gebruiken. Zet de slikranden (ook wel spatranden genoemd) vast met extra haringen. Ook is het verstandig bij veel wind luifels en losse delen gewoon af te breken.
Ook handig is dat je een deel van je tentzeil wat schuiner zet zodat het water er goed afloopt. Ruim alle losse spulletjes op en zet wat niet nat mag worden wat hoger.
De plek waar je staat moet natuurlijk niet in een kuil of het laagste punt van de camping zijn, bij een zomerstorm kan er behoorlijk wat regen vallen. Soms mag je in overleg met de camping een geul rond je tent graven zodat het water niet naar binnen kan lopen.
TIP: als het kan zet je de auto voor de tent waar de wind vandaan komt en je kunt desnoods een scheerlijn aan de auto vast maken. Ook heggen of omheining breken de wind.
Campers, vouwwagens en Caravans
Luifels kun je het beste afbreken of indraaien en alle losse onderdelen, zoals stoelen tafel enz.. naar binnen en het liefst zoveel als mogelijk in de disselbak stoppen. Ramen en deuren goed sluiten en bij onweer alle kabels en snoeren loskoppelen en opruimen. Dit omdat de bliksem kan inslaan in de kabels. Vergeet bij stevige wind ook niet de schotel -antennes in te klappen.
- Bij hele harde wind is het verstandig de caravan of camper met de kont in de wind te zetten en vergeet niet de poten goed op de grond te zetten.
- Bij polyester caravans, vouwwagens en campers tellen bij onweer op de camping eigenlijk de zelfde regels als die van een tent. In caravans met een aluminium opbouw is het betrekkelijk veilig maar zorg wel dat je ramen en deuren gesloten houdt. Het is wel altijd raadzaam het chassis te aarden zodat de bliksem sneller naar de aarde wordt afgevoerd.
- Om te weten of de onweer dichterbij en of juist verder weg van de camping gaat is er een handig hulpmiddel. De snelheid van het geluid is ongeveer 340 meter per seconde. Als je de flits ziet hoort ga je tellen tot je de klap hoort. Elke 3 tellen is ongeveer 1 kilometer. Tel je bijvoorbeeld 10 tellen dan is het onweer ongeveer 3,4 km van de camping verwijderd. Tel je bij de volgende klap onder de 10 dan is dat toch wel het moment om een veilig heenkomen te gaan zoeken.
Potcast Nu.nl, interview met kampeermagazine.nl
Gerelateerd onderwerp: Onweer op de camping, wat moet ik weten