Het aandeel elektrische auto’s in Nederland blijft maar groeien, en het enthousiasme onder de bevolking lijkt ook steeds groter te worden. Toch blijkt uit onderzoek van Marktplaats dat niet iedereen direct overtuigd is van de voordelen van elektrische voertuigen (EV’s). Meer dan de helft (57%) van de Nederlanders denkt bijvoorbeeld niet dat ze de komende vijf jaar een elektrische auto zullen kopen. De (hoge) prijs speelt hierbij een grote rol, maar er blijken ook verschillende misvattingen te bestaan over elektrische auto’s die het voor veel mensen lastig maken om de overstap naar elektrisch rijden te overwegen. Rick Verkuyl, Head of Sustainability bij Marktplaats, ontkracht vier veelvoorkomende mythes die rond EV’s hangen.
1. De productie van elektrische auto’s is vervuilend
Een veelgehoorde vraag onder twijfelaars is of de productie van elektrische auto’s wel echt duurzamer is dan die van traditionele benzine- of dieselauto’s. Vooral het productieproces van de accu’s zorgt bij veel mensen voor zorgen. Het is namelijk bekend dat voor de productie van een elektrische auto meer schaarse materialen nodig zijn, zoals lithium, kobalt en nikkel. Dit heeft tot gevolg dat de productie van EV’s inderdaad meer CO2-uitstoot veroorzaakt dan de productie van een brandstofauto.
Echter, zoals Rick Verkuyl uitlegt, is het belangrijk om naar de totale levensduur van de auto te kijken. “Hoewel de productie van elektrische auto’s meer vervuiling veroorzaakt, stoten ze over de gehele levensduur een stuk minder CO2 uit. Onderzoek van Milieu Centraal toont aan dat een EV die 18 jaar lang 12.000 kilometer per jaar rijdt ruim 60% minder CO2 uitstoot dan een brandstofauto die evenveel rijdt.” Dit is inclusief de productie van beide auto’s. Het gebruik van een elektrische auto is dus veel duurzamer, zeker als deze op groene stroom rijdt.
2. Stroom voor elektrische auto’s is niet duurzaam
Veel mensen maken zich zorgen over de herkomst van de stroom die nodig is om een elektrische auto op te laden. Aangezien elektrische auto’s geen uitlaatgassen uitstoten, zou je denken dat ze altijd op schone, hernieuwbare energie rijden. Echter, de vraag is vaak of de stroom die EV’s gebruiken wel altijd duurzaam is, vooral als deze afkomstig is van gas- of kolencentrales.
Rick Verkuyl benadrukt dat Nederland hard werkt aan het verduurzamen van de energievoorziening. “Hoewel nog niet alle elektriciteit in Nederland uit duurzame bronnen komt, wordt meer dan de helft van de stroom inmiddels duurzaam opgewekt. Dit percentage zal in de toekomst alleen maar toenemen, omdat Nederland zich inzet om de klimaatdoelen te halen.” Dit betekent dat een elektrisch voertuig steeds vaker op groene stroom rijdt, wat de ecologische voetafdruk verder verlaagt. Bovendien, als je zonnepanelen op je woning hebt of een groene energieleverancier kiest, kun je je EV zelf opladen met schone energie, wat de duurzaamheid van je elektrische auto nog verder vergroot.
3. EV-accu’s worden niet gerecycled
Een andere veelvoorkomende misvatting is dat de accu’s van elektrische auto’s niet kunnen worden gerecycled en dat ze dus een enorme afvalprobleem creëren aan het einde van hun levensduur. Dit is een zorg die door veel mensen wordt gedeeld, vooral nu het aantal elektrische voertuigen op de weg toeneemt.
In werkelijkheid worden de meeste EV-accu’s in Nederland al grotendeels gerecycled. Rick Verkuyl legt uit: “De meeste metalen die in de accu’s van elektrische auto’s worden gebruikt, kunnen worden hergebruikt, zoals lithium, kobalt en nikkel. Wat overblijft van de restmaterialen kan vaak ook weer een nuttige bestemming krijgen, bijvoorbeeld in de wegenbouw.” Volgens Auto Recycling Nederland wordt momenteel 63,6% van het gewicht van autobatterijen succesvol hergebruikt. En omdat de EU-regelgeving steeds strenger wordt, zal dit percentage in de nabije toekomst alleen maar verder toenemen. Dit maakt de accu’s van elektrische voertuigen veel duurzamer dan vaak wordt gedacht.
4. Elektrische auto’s hebben een hoger brandgevaar
Ten slotte blijkt uit het Marktplaats-onderzoek dat er ook veel bezorgdheid is over het brandgevaar van elektrische voertuigen. Een veelgehoorde mythe is dat EV’s sneller in brand vliegen door hun lithium-ion accu’s, die in het verleden soms in het nieuws kwamen vanwege brandincidenten. Maar is dit echt het geval?
Rick Verkuyl ontkracht deze mythe stellig: “Het is een misverstand dat elektrische auto’s sneller of gemakkelijker in brand vliegen dan traditionele brandstofauto’s. In feite blijkt uit onderzoek van DEKRA, een Duitse expertorganisatie op het gebied van verkeersveiligheid, dat elektrische voertuigen een lagere kans op brand hebben dan hybride voertuigen en brandstofauto’s.” Wat wel een feit is, is dat het blussen van een brand in een elektrische auto moeilijker kan zijn, omdat de accu’s meer tijd nodig hebben om af te koelen en er meer water nodig is om ze te blussen. Gelukkig is de brandweer inmiddels bezig met het ontwikkelen van nieuwe blusmethoden om hiermee om te gaan, zodat branden in elektrische voertuigen in de toekomst nog effectiever bestreden kunnen worden.
Conclusie: Elektrische auto’s zijn een duurzaam alternatief
Ondanks de vier mythes die hierboven zijn ontkracht, blijft het duidelijk dat elektrische auto’s een steeds duurzamer alternatief vormen voor de traditionele brandstofauto’s. De productie van elektrische voertuigen mag dan wel meer CO2-uitstoot veroorzaken, maar over de gehele levensduur stoten ze veel minder CO2 uit. Bovendien wordt de stroom voor het opladen van EV’s steeds duurzamer, en het recyclen van accu’s wordt steeds efficiënter. En, hoewel er zorgen bestaan over brandgevaar, blijkt uit onderzoek dat EV’s juist minder kans hebben om in brand te vliegen dan brandstofauto’s.
Als we kijken naar de toekomst, zal het aandeel van elektrische auto’s in Nederland alleen maar verder toenemen. Niet alleen vanwege de voordelen voor het milieu, maar ook omdat de technologie steeds verder verbetert en het aanbod van EV’s steeds groter wordt. Dus, ondanks de mythes en misvattingen, is het duidelijk dat elektrische auto’s de toekomst zijn en een slimme keuze voor wie duurzaamheid belangrijk vindt.